da-DKkl-GLen-GB

Nyheder

Cirkulær økonomi - hvad og hvorfor?

Published on 19 December 2014

Cirkulær økonomi - hvad og hvorfor?

Cirkulær økonomi er et nyt begreb, der relateres til bæredygtighed, fordi det indebærer at vi gentænker og re-designer vores produkter, så intet – eller mindst muligt – går til spilde, når de ikke længere kan bruges. Produkterne skal enten gå tilbage til producenten, eller det skal kunne smides ud uden at gøre skade på naturen.   

 

Lineær økonomi

Lineær økonomi er det modsatte af cirkulær økonomi – og er på nuværende tidspunkt normen i forretningslivet – hvor et produkt produceres, sælges til forbruger, og smides på lossepladsen når forbrugeren ikke længere finder det nyttigt. På grund af jordens begrænsede ressourcer er denne løsning dog ikke holdbar. Det er allerede nu tydeligt på råvarepriserne, som er steget de sidste 10 år, hovedsageligt på grund af ressourceknaphed.  

 

Hvorfor cirkulær økonomi?

McKinsey udgav i 2012 en rapport om cirkulær økonomi, som fremhæver de økonomiske perspektiver mange forretningsfolk har savnet, samt de gavnlige effekter en cirkulær økonomi vil have på vores natur og miljø. Du kan hente og læse hele rapportenher  

Cirkulær handler om, at producenter producerer produkter uden giftige kemikalier, som kan nedbrydes i naturen. Det handler om genbrug, og om at spare energi og brændstoffer, bl.a. ved hjælp af vedvarende energikilder. Dette kaldes den biologiske- og den tekniske livscyklus.

 

Leje i stedet for at eje

Derudover handler det i høj grad om forbrugernes holdning til ejerskab af produkter. Dette er et af de mest fremhævede emner i rapporten, og argumentet er, at man som forbruger ikke har brug for at eje et produkt, men derimod produktets funktion. Det vil sige, man har ikke behov for at eje boremaskinen, men blot hullet den kan bore. Vi skal altså tænke mere i låne-, leje- og leasing muligheder, end i at eje. Når man er færdig med et produkt, gives eller sælges det tilbage så en anden kan få glæde af det. Forbrugeren slipper for vedligehold, og producenten kan sælge sin vare igen og igen. Win win.  

 

Nyheden er lavet med udgangspunkt i artiklen Hvad er cirkulær økonomi? Fra cradlepeople.dk

Comments (0)Number of views (4274)

Author: CSR Greenland

Categories: Uncategorized

Tags:

CSR Greenland       Jens Kreutzmannip Aqq. 3     Postboks 73     3900 Nuuk     csr@csr.gl     +299 363716

 

CSR Greenland       Jens Kreutzmannip Aqq. 3     Postboks 73     3900 Nuuk     csr@csr.gl     +299 363716

 

onitsuka tiger singapore kate spade uk billig nike free zapatillas running asics hollister outlet asics nimbus abercrombie uk nike free tilbud